Acasă Revista Medicală Ce este hernia? Câte tipuri de hernii exista şi care sunt caracteristicile...

Ce este hernia? Câte tipuri de hernii exista şi care sunt caracteristicile fiecăreia?

192
0
ce este hernia

Ce este hernia? Hernia reprezintă strecurarea unui organ printr-o deschidere a muşchiului sau a ţesutului care îl înconjoară. De exeplu, intestinele îşi pot face loc printr-o zonă slabita din peretele andominal. Majoritatea herniilor apar în general în zona abdomenului, preponderent intre şolduri şi piept, dar şi în zona coapsei ori în zona inghinală.

Cele mai multe hernii nu reprezintă un risc mortal, însă acestea nu au capacitatea de a dispărea singure. Astfel, de cele mai multe ori, pentru a preveni complicatiie acestora este necesară intervenţia chirurgicală.

Câte tipuri de hernii exista şi care sunt caracteristicile fiecăreia?

Herniile pot fi de foarte multe tipuri, însă vom vorbi despre cele mai comune şi mai importante tipuri de hernie.

1. Herniile inghinale

Herniile inghinale sunt cel mai frecvent tip de hernie. Acestea apar atunci când intestinele împing printr-un ţesut slăbit rupându-l şi făcându-şi loc în peretele inferior al abdomenului, cel mai adesea în canalul inghinal. Acest tip apare mai frecvent la persoanele de gen masculin.

Aceste hernii sunt mai frecvente la bărbați, deoarece testiculele coboară prin canalul inghinal la scurt timp după naștere. În mod normal canalul ar trebui să se închidă aproape complet în spatele lor. Uneori acesta nu se închide corect, lăsând o zonă slăbită unde mai târziu îşi va face loc hernia.

2. Herniile hiatale

O hernie hiatală apare atunci când o parte din stomac iese prin diafragmă ajungând în cavitatea toracică. Acest tip de hernie apare cel mai frecvent la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Dacă un copil are această afecțiune, aceasta este de obicei cauzată de un defect congenital.
Herniile hiatale cauzează aproape întotdeauna refluxul gastroesofagian. Reflexul gastroesofagian este o afecţiune reprezentată de scurgerea conținutului din stomac înapoi în esofag, provocând o senzație de arsură.

3. Herniile ombilicale

Herniile ombilicale pot apărea la copii și bebeluși. Acest lucru se întâmplă atunci când intestinele lor se umflă prin peretele abdominal, în apropierea buricului. Este posibil să observați o umflătură în buric sau în apropierea buricului copilului dumneavoastră, mai ales când plânge.

Hernia ombilicală este singura care dispare adesea singură, deoarece mușchii peretelui abdominal ai copilului devin mai puternici , de obicei, în jurul vârstei de 1 sau 2 ani. Dacă hernia nu dispare, totuşi, până la vârsta de 5 ani, se poate utiliza o intervenție chirurgicală pentru a o corecta.
Şi adulții pot avea hernii ombilicale. Acestea pot apărea din cauza unei presiuni repetate pe abdomen, cauzate adesea de factori precum obezitatea, sarcina sau lichidul din abdomen (ascită).

4. Herniile ventrale

Hernia ventrală apare atunci când țesutul se umflă printr-o deschidere în mușchii abdomenului. Este posibil să observați că dimensiunea unei hernii ventrale se reduce atunci când staţi aşezat în poziţia culcat.

Deși o hernie ventrală poate fi prezentă de la naștere, este mai frecvent dobândită la un moment dat în timpul vieții. Factorii obișnuiți în formarea herniei ventrale includ lucruri precum obezitatea, activitatea intensă și sarcină.
Herniile ventrale pot apărea și în zona unei incizii chirurgicale. Aceast tip de hernie ventrala se numește şi hernie incizională și se poate forma din cauza cicatricilor chirurgicale sau a slăbiciunii mușchilor abdominali la locul inciziei.

Care sunt cauzele apariţiei herniilor?

Herniile sunt cauzate de o combinație între slăbiciunea musculară și tensiunea acestora. În funcție de cauză să, o hernie se poate dezvolta rapid sau pe o perioadă lungă de timp.

Unele cauze frecvente ale slăbiciunii musculare sau ale tensiunii acestora, care pot duce la o hernie, includ:

 • afecțiune congenitală care apare în timpul dezvoltării în uter și este prezentă de la naștere
 • îmbătrânire
 • daune cauzate de o vătămare sau de o intervenție chirurgicală
 • tuse cronică sau tulburare pulmonară obstructivă cronică
 • exerciții fizice intense sau ridicarea greutăților grele
 • sarcină, în special în cazul unei sarcini multiple
 • constipație
 • supraponderalitatea sau obezitatea
 • lichidul în abdomen sau ascită

Exista şi câţiva factori care vă pot crește riscul de a dezvolta o hernie. Aceştia includ:

 • o istorie personală sau familială de hernii
 • bătrâneţea
 • sarcina
 • supraponderalitatea sau obezitatea
 • constipaţia cronică
 • tusea cronică (probabil datorită creșterii repetitive a
 • presiunii abdominale)
 • fibroză chistică
 • fumatul (care duce la slăbirea țesutului conjunctiv)
  Riscul e mai crescut la pacienţii născuţi prematur sau cu o greutate mică la naștere

Care sunt simptomele ce indică prezenţa unei hernii?

Cel mai frecvent simptom al unei hernii este o umflătură sau un nodul în zona afectată. De exemplu, în cazul unei hernii inghinale, este posibil să observați un nodul pe ambele părți ale osului pubian, unde se întâlnesc canalul inghinal și coapsă.

În general nodulul dispare când vă aflaţi în poziţia culcat şi este mai probabil să vă simțiți hernia prin atingere atunci când vă ridicați în picioare, vă aplecați sau tușiți. Puteţi simţi, de asemenea. disconfort sau durere în zona din jurul nodului.
Unele tipuri de hernie, cum ar fi herniile hiatale, pot avea simptome mai specifice. Acestea pot include lucruri precum: arsuri stomacale, probleme la înghițire și dureri în piept.

În multe cazuri, herniile nu au simptome. Este posibil să nu știți că aveți o hernie decât atunci camd aceasta apare în timpul unui examen fizic de rutină sau la un examen medical pentru o problemă fără legătură cu hernia.

Care sunt complicaţiile provocate de hernii?

Uneori, o hernie netratată poate duce la complicații potențial grave. Hernia poate crește și poate provoca mai multe simptome. De asemenea, aceasta poate pune prea multă presiune pe țesuturile din apropiere, ceea ce poate provoca umflături și dureri în zona din jurul acesteia.

O porțiune a intestinului ar putea, de asemenea, să fie prinsă în peretele abdominal. Aceasta complicaţie se numește încarcerare. Încarcerarea poate obstrucționa intestinul și poate provocă dureri severe, greață sau constipație.

Dacă secțiunea blocată a intestinelor nu are suficient flux de sânge, are loc strangularea. Acest lucru poate provoca infectarea sau moartea țesutului intestinal. O hernie strangulată poate fi mortală și necesită îngrijire medicală imediată.

Câteva simptome care pot semnala necesitatea solicitării de asistență medicală de urgență pentru hernie includ:
Unele simptome care vă pot semnala că trebuie să solicitați asistență medicală de urgență pentru hernia dvs. includ:

 • umflătura capatao culoare roșie sau violet
 • durere care se agravează brusc
 • greață sau vărsături
 • Febră

Cum se diagnostichează herniile?

Pentru a pune un diagnostic, medicul va efectua mai întâi un examen fizic. În timpul acestei examinări, medicul poate simți o umflătură în zona abdominală sau inghinală care se mărește atunci când pacientul sta în picioare sau când tuşeşte.
De asemenea, medicul poate apela la teste de imagistica pentru a pune un diagnostic corect. Acestea pot fi:
Medicul dumneavoastră va utiliza, de asemenea, probe de imagistică pentru a ajuta la diagnosticul lor. Acestea pot include lucruri precum:

ultrasunete abdominale- care utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a structurilor din interiorul corpului

Scanare CT- care combină razele X cu tehnologia computerului pentru a produce o imagine

Scanare RMN- care utilizează o combinație de magneți puternici și unde radio pentru a face o imagine

Dacă exista suspectarea prezenţei unei hernii hiatale, medicul poate utiliza alte teste care să îi permită să evalueze localizarea internă a stomacului:

Gastrografin sau radiografie cu bariu- o serie de imagini cu raze X ale tractului digestiv. Imaginile sunt înregistrate după ce ați terminat de băut un lichid care conține diatrizoat de meglumină și diatrizoat de sodiu (Gastrografin) sau o soluție lichidă de bariu. Ambele apar bine pe imaginile cu raze X.

Endoscopie- implică infiltrarea unei camere mici pe gât, prin esofag și până în stomac.

Cum se tratează herniile?

Singura modalitate de a trata eficient o hernie este prin apelarea la o intervenţie chirurgicală. Cu toate acestea, dacă aveți sau nu nevoie de o intervenție chirurgicală depinde de mărimea herniei și de severitatea simptomelor.

Tratamente non-invazive

Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă monitorizeze pur și simplu hernia pentru a evita eventuale complicații. Aceasta se numește așteptare atentă.

În unele cazuri, purtarea unei centuri speciale poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Aceasta ajută la menținerea herniei în loc.

Dacă aveți o hernie hiatală, medicamentele eliberate fără prescripție medicală (naturiste) și medicamentele care reduc acidul la stomac vă pot ameliora disconfortul provocat de hernie.

Tratamente chirurgicale

Dacă hernia dumneavoastră crește sau provoacă durere, chirurgul poate decide că este mai bine să apelait la o intervenţie chirurgicală. Doctorul vă poate repara hernia cusând gaura din peretele abdominal în timpul intervenției chirurgicale. Acest lucru se face în mod obișnuit prin căptuşirea orificiului cu plasă chirurgicală.

Herniile pot fi reparate fie prin chirurgie clasică, fie prin laparoscopie. Chirurgia laparoscopică folosește o cameră mică și un echipament chirurgical miniaturizat pentru a repara hernia folosind doar câteva incizii mici. De asemenea, dăunează mai puțin țesutului din jur.

În timpul operației clasice,însă, chirurgul face o incizie aproape de locul herniei și împinge țesutul bombat înapoi în abdomen. Apoi coase zonă închisă, uneori întărind-o cu plasă chirurgicală.

Atenţie! Chirurgia laparoscopica nu poate fi folosită în cazul tuturor herniilor.

Recuperarea după o operaţie de hernie

După operație, este posibil să aveți dureri în jurul inciziei. Chirurgul vă va prescrie medicamente pentru a ajuta la ameliorarea acestui disconfort.

Asigurați-vă că urmați cu atenție instrucțiunile chirurgului dumneavoastră referitoare la îngrijirea rănilor. Contactați-i cu promptitudine dacă observați orice semne de infecție, cum ar fi: febră, roșeață sau drenaj la fața locului sau durere care se agravează brusc.

După o operaţie de hernie, este posibil să nu vă puteți deplasa normal timp de câteva săptămâni. Va trebui să evitați orice activitate intensă şi să evitați ridicarea obiectelor cu o greutate mai mare de 5 kilograme.

Chirurgia clasică necesită adesea un proces de recuperare mai lung decât chirurgia laparoscopică. Chirurgul vă va anunța când puteți reveni la rutina normală.

Cum putem preveni apariţia herniilor?

Nu putem împiedica întotdeauna dezvoltarea unei hernii. Uneori, o afecțiune moștenită existentă sau o intervenție chirurgicală anterioară permite apariția unei hernii.

Cu toate acestea, putem face câteva ajustări simple ale stilului de viață pentru a ne ajuta să evităm apariţia unei hernii.

Iată câteva sfaturi generale de prevenire a herniei:

 • Renunţaţi la fumat.
 • Consultați-vă medicul când sunteți bolnav pentru a evita apariția unei tuse persistente.
 • Mențineți o greutate corporală sănătoasă.
 • Consumați suficiente alimente bogate în fibre pentru a preveni constipația.
 • Efectuați exerciții care vă ajută să vă întăriți mușchii abdomenului.
 • Evitați să ridicați greutăți prea grele pentru dumneavoastră

Aflați mai multe informații despre:  proctologieorl clujginecologie cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.