Acasă Revista Medicală Ce este kinetoterapia și ce afecțiuni tratează?

Ce este kinetoterapia și ce afecțiuni tratează?

180
0
Ce este kinetoterapia și ce afecțiuni tratează?

Kinetoterapia este numită și „terapia mișcării” reprezentând tratamentul terapeutic al bolilor prin mișcări musculare pasive și active și prin exerciții fizice. Acest nume este un compus din cuvintele „kinezi” care înseamnă mișcare și „therapis” care înseamnă vindecare. Kinetoterapia este elementul de bază al fizioterapiei.

Când putem apela la kinetoterapie?

În general, principalul tratament fizioterapeutic când vine vorba de orice tip de boală este fizioterapia, mai apoi apelându-se la kinetoterapie. Chiar și așa, fizioterapia și kinetoterapia pot fi recomandate atât separat cât și împreună, în funcție de necesitățile fiecărui pacient. Pentru a fi mai concretă această explicație putem veni cu următorul exemplu:

Dacă un pacient își luxează glezna și apelează la ajutorul unui fizioterapeut, specialistul va face două operațiuni importante. În primul rând acesta va apela la metodele cele mai la “îndemână “ (gheață, drenaj limfatic, masaj, electroterapie, ultrasunete …) pentru a reduce durerea și a ameliora umflătura cât mai rapid. Când acestea se reduc, doctorul va apela la un tratament funcțional și anume, va ajuta pacientul să recâștige funcția completă a segmentului rănit sau, în unele cazuri, a întregului corp.

Această operațiune se va face doar prin exerciții recomandate și se numește tratament funcțional, adică kinetoterapie.

Această terapie are o sarcină simplă în cazul unei glezne umflate, dar pentru multe alte leziuni sau boli implică tehnici mult mai complicate. De asemenea, trebuie înțeles că fiecare boală, leziune sau tratament postoperator are propriile sale metode kinetoterapeutice specifice.

Așadar, astăzi există kinetoterapeuți specializați pentru fiecare specializare medicală (ortopedie, boli cardiovasculare, neurologie, pediatrie, leziuni sportive …) și acest lucru se datorează faptului că kinetoterapia este cea mai extinsă și mai rapidă parte din întreaga terapie fizică. Cu toate acestea, scopul exercițiilor terapeutice nu este doar acela de întărire a mușchilor și recuperarea deplină a mișcării articulare. Scopul principal este recuperarea funcției complete a tuturor mișcărilor, precum și păstrarea acestora, pentru a preveni repetarea simptomelor. Acest mod de vindecare, deși este cel mai bun ca rezultate, are însă o slăbiciune, care este legată de faptul că pacientul trebuie să fie persistent în procesul de vindecare.

În principal, kinetoterapeutul este doar un lider al exercițiilor, în timp ce întreaga terapie este făcută de pacient. Acest lucru diferă cu mult față de multe alte tratamente în care pacientul are un rol pasiv și așteaptă acțiunea unora dintre metodele aplicate. Kinetoterapia face parte din terapia fizică și de reabilitare, care este un segment important al tratamentului, deoarece include în mod activ pacientul, acesta folosind mișcarea ca tratament.

Câte tipuri de kinetoterapie există?

În prezent există două tipuri de kinetoterapie: de recuperare și profilactică. Astfel kinetoterapia nu este indicată doar persoanelor care suferă de diferite afecțiuni, ci și celor care vor să își întrețină sau să își întărească corpul (în special sistemul locomotor). Adesea, cele două forme se întrepătrund, rezultând un al treilea tip de kinetoterapie, numit kinetoterapie curativă, unde se lucrează atât pe refacerea funcțiilor, cât și pe menținerea stării de sănătate a pacientului sau stoparea cronicizării unei anumite boli.

De asemenea există și o ramură specială numită kinetoterapie pediatrică, aceasta adresandu-se în special copiilor și bebelușilor. Un tratament de kinetoterapie pediatrică poate fi făcut la recomandarea doctorului pediatru sau ortoped. Adesea, un program kinetoterapeutic pediatric se poate dovedi util pentru copiii cu afecțiuni ortopedice, afecțiuni ale coloanei (cifoze, lordoze, scolioze sau cifoscolioze) sau, chiar, boli neurologice (paralizii cerebrale, întârzieri în dezvoltarea neuro-motorie sau accidente vasculare cerebrale).

Care sunt scopurile kinetoterapiei?

Principalele scopuri ale tratamentului kinetoterapeutic sunt:

 •  Prevenirea deteriorării sistemului locomotor;
 • Vindecarea;
 • Restabilirea funcției sistemului locomotor.
 • Păstrarea și restabilirea capacității normale de mișcare a articulațiilor;
 • Păstrarea și refacerea forței musculare normale;
 • Educație motorie – mișcări de învățare;
 • Reeducare – exerciții pentru a învăța să ne mișcăm corect, fără a suprasolicita sistemul locomotor;
 • Păstrarea și restabilirea coordonării;
 • Se poate folosi pe sistemul cerebral central și periferic, sistemul cardiovascular, sistemul respirator și sistemul articulației osoase pentru a atinge funcționalitatea maximă;
 • Dobândirea unei stări psihofizice bune.

Pe ce porțiuni ale corpului poate fi folosit tratamentul prin kinetoterapie și ce beneficii are?

Kinetoterapia poate fi folosită ca tratament pentru cele mai vaste afecțiuni, având aplicabilitate aproape pe orice zonă a corpului. Astfel, Kinetoterapia se poate aplica celor mai importante sisteme ale organismului, precum:

 1. Sistemul cerebral central și periferic:
 • Menținerea schemei de mișcare motorie;
 • Stabilirea unei coordonări adecvate și de calitate.
 1. Sistemul muscular:
 •  Menține și crește capacitatea musculară,
 • Crește forța mușchilor
 • Corectează nutriția mușchilor;
 • Previne degenerarea musculaturii;
 • Crește flexibilitatea mușchilor
 1. Sistemul articulației osoase:
 • Previne schimbarea formei, morfologiei și structurii osoase prin prevenirea decalcificării în slăbiciunea de mers.
 1. În copilărie previne creșterea neregulată a osului, lungimea osoasă neregulată și apariția încheieturii mâinii false.
 2. Sistemul respirator:
 •  Adâncește respirația și creează condiții de umplere a sângelui cu oxigen;
 • Permite un schimb mai bun de gaze – previne apariția pneumoniei în cazurile de boli predispuse;
 • Permite o expectorare mai bună a secreției bronșice.
 1. Sistem cardio-vascular:
 • Îmbunătățește circulația sângelui;
 • Previne întreruperea fluxului sanguin, umflarea țesuturilor, tromboza venelor din membre și scăderea forței musculare a inimii.
 1. Sistemul gastro-intestinal:
 •  Îmbunătățește munca intestinelor precum și secreția sucurilor intestinale;
 • previne căderea organelor interne (hernia).
 1. Îmbunătățește și stabilizează starea psihologică

Clinica Physio Medica din Cluj-Napoca dispune de o bază de tratament modernă, dotată cu aparatură din cea mai nouă generație. Aceasta dispune de medici cu experiență clinică deosebită la toate nivelele.

Clinica Physio Medica se ocupă cu diagosticarea și tratarea individuală a fiecărui pacient în funcție de patologia și de complexitatea afecțiunii de care suferiți. Aceasta desfășoară activități ambulatorii de diagnostic și tratament minim invaziv în următoarele domenii de activitate:

 • Cardiologie
 • Ortopedie Pediatrică
 • Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie
 • Pediatrie
 • Ortopedie-Traumatologie

Contract CAS – Cardiologie; Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie

Puteți apela la serviciile clinicii Physiomedica programadu-vă la numărul de telefon 0364 642 124, pe WhatsApp la numărul 0775321275 sau mergând la sediul clinicii aflat pe Calea Florești 2B, Cluj-Napoca.

Aflaţi mai multe despre pediatru clujkinetoterapie clujcardiologie cluj pe siteul Physio Medica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.