Acasă Revista Medicală Ce sunt polipii nazali – Cauze, simptome, tratament

Ce sunt polipii nazali – Cauze, simptome, tratament

115
0
polipi nazali

Polipii nazali, sau mai bine spus în termeni medicali, vegetațiile adenoide reprezintă un țesut care se formează în spatele nasului, la confluența dintre nas și gât. Rolul polipilor este acela de a funcționa precum o barieră, deoarece împiedică microbii sau alte particule din aer sa ajungă în organism. Polipii nazali cresc în mod normal în dimensiuni, în primii ani de viață, pentru ca mai apoi, de-a lungul anilor, să se constate o diminuare a acestora. În unele cazuri însă polipii pot crește în volum și pot pune probleme sănătății pacienților, măsura care se are în vedere fiind aceea ca aceștia să fie îndepărtați.

Polipii nazali – cauze

Polipii nazali neinflamați sunt în general ușor de trecut cu vederea. Problemele apar abia în momentul măririi în volum a acestora, ca urmare a inflamației. Cauzele măririi vegetației adenoide sunt multiple, ele pot varia de la expunerea în colectivitate a unui copil și până la fumatul pasiv sau chiar alergii.
Colectivitatea joacă un rol foarte important, deoarece copiii sunt expuși astfel în mod direct unor virusuri care pot conduce către apariția afecțiunii de polipi nazali măriți, iar transmiterea se face cu ușurință, în câteva zile. Intervalul de apariție a afecțiunii este reprezentat de vârstele 2-5 ani, practic perioada în care copilul stabilește primul contact cu copiii din colectiv.

Simptome polipi nazali

Fiind o afecțiune a aparatului respirator, simptomele vizează în principal procesul de respirație realizat cu dificultate. Obstrucția nazală, respirația cu gura deschisă (în încercarea de a suplimenta volumul de aer necesar oxigenării corecte), sforăitul, acestea sunt doar câteva dintre semnele care ar trebui să ne transmită că e cazul să facem investigații la nivelul polipilor nazali.

În momentul în care un copil nu poate respira corect, cu ajutorul nasului, vom constata că acesta poate prezenta și alte simptome, diurne de data aceasta, care includ iritabilitate, nervozitate, capacitate scăzută de concentrare, apariția cearcănelor și uneori chiar agresivitate. Acestea sunt practic semne prin care organismul atrage atenția că nu este oxigenat în mod potrivit și că orele de odihnă, deși aparent sunt îndestulătoare, sunt nesatisfăcătoare din punct de vedere al respirației.
De la polipi nazali la otita calea este destul de scurtă. Deoarece nasul comunică cu urechea, otita poate apărea cu ușurință din cauza inflamării polipilor. Se recomandă ca la primele simptome de răceală să fie efectuat un control medical care să stabilească dacă afecțiunea are sau nu legătură cu probleme ce țin de polipi.

Polipii nazali – tratament

În general afecțiunile ce țin de sistemul respirator, otitele, răcelile, pot fi tratate medicamentos, cu rezultate foarte bune. În unele cazuri însă, medicii pot recomanda intervenția chirurgicală de scoatere a polipilor, astfel încât să fie îmbunătățit procesul de respirație, iar otitele și răcelile să nu mai aibă un grad atât de ridicat de recurență.
Este important ca medicul să analizeze toate aspectele ce țin de examinarea clinică și să coreleze aceste date cu istoricul familiei sau istoricul ereditar, iar mai apoi să ia o decizie corectă care să avantajeze pacientul spre a spori calitatea vieții.

Intervenția chirurgicală presupune îndepărtarea polipilor și se numește adenoidectomie. Aceasta se realizează cu anestezie generală, iar perioada de recuperare este una destul de ușoară, respectând specificațiie medicale, cum ar fi o cură de aerosoli marini ulterior intervenției și menținerea pacientului în izolare timp de câteva zile, evitând astfel colectivitatea și firește îmbolnăvirea cu alte virusuri.

Clinica VenArt Cluj pune la dispoziția pacienților o serie de specialități medicale: chirurgie ORL Cluj, chirurgie vasculară, chirurgie generală, ginecologie oncologica Cluj, laparoscopie  Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.