More
  Despre copii Cum convingi copilul să-și strângă jucăriile

  Cum convingi copilul să-și strângă jucăriile

  Trebuie să recunoaștem că fix lucrurile in care investim foarte mulți bani, ne împiedică cel mai mult prin casă. Și nu, nu este vorba despre  mobilier, bijuteriile noastre sau despre produsele cosmetice, ci ghici ce? Ce să fie, ce să fie? Jucăriile copiilor, cumva? Desigur.

  Aud tot mai multe mame, căci ele se ocupă de curățenia în casă, plângându-se de dezordinea permanentă din cauza jucăriilor.  Unele au amenajat locuri speciale în care să se joace copiii, dar asta nu funcționează decât atunci când ei sunt mai mari și înțeleg deranjul mamei. De fapt, înțeleg vreodată cum ar putea fi cineva deranjat fix de lucrurile pe care le iubesc cel mai mult? Nu te aștepta să înțeleagă un copil cum stă treaba cu dezordinea din casă, pentru el este perfect așa,  și știi ceva? Ar trebui să fie la fel și pentru tine pentru că va veni o zi în care îți va fi dor de dezordinea asta de care te plângi acum, de jucăriile de care te împiedici prin casă și chiar și de biscuiții pe care îi strivești sub tălpi fix în momentul în care te îndrepți victorioasă spre pat căci tocmai ai făcut casa lună.

  Cu toate astea, treptat încep și cei mici să aibă responsabilități, iar una dintre ele este aceea de a-și strânge jucăriile după ce joaca s-a terminat. Evident că joaca se termină abia seara înainte de culcare, însă cu cât exersați mai des ,,joaca de-a strânsul jucăriilor”, cu atât mai repede se vor obișnui să facă asta.

  Nu este ușor, unii se vor tăvăli pe jos și vor face crize o mie, alții vor ignora pur si simplu rugămintea de a participa la această treabă, puțini vor accepta propunerea de a face ordine la locul de ,,muncă”.

  Iată câteva metode de a încerca să convingi copilul să strângă jucăriile

  Începe să faci asta cu el din timp– Unii spun că de la 18 luni este momentul potrivit, eu cred că momentul potrivit este atunci când copilul a început să facă primii pași și deci să împrăștie jucării prin casă. Poate crezi că nu va înțelege nimi, însă cumva copilului îi va intra în obicei să facă acest lucru dacă încerci să-l implici și pe el de fiecare dată când strângi jucăriile de prin casă. La început va fi greu, tu vei strânge doua, el va scoate nouă din cutia de depozitare, va pune una și va arunca cinci prin casă, dar secretul succesului este să fim perseverenți, nu?

  Roaga-l să te ajute- Nu-i ordona să-și strângă jucăriile, nici  să facă asta de unul singur, ai toate șansele să te lovești de un refuz și atunci și încă mult timp după. Începe tu să strângi jucăriile și roagă-l să te ajute, prefă-te că ești obosită, nu că nu ai fi, dar asta este deja normal, și spune-i că ți-ar prinde tare bine ajutorul lui. Vei fi surprinsă să vezi cât de mândru va fi să-și ajute mama. Această tactică este bună de aplicat și în alte situații, de exemplu atunci când faci curățenie prin casă. Funcționează la majoritatea.

  Explică-i cu răbdare de ce trebuie să facă asta – când este foarte mic pare să nu înțeleagă ceea ce vorbește mama așa mult,  atunci doar prin puterea exemplului ai șanse să îl înveți despre cum stă treaba cu jucăriile atunci când joaca s-a terminat, dar dacă este mai mare și încă nu a învățat să strângă jucăriile, explică-i cu calm, cu blândețe, de ce trebuie să facă asta. Povesteşte-i cum toată lumea îşi strânge lucrurile, cum şi tu la job faci ordine după ce ai termint.

  Astea sunt experiențele mele cu primul copil, acum sunt fix la această etapă cu cea mică, care după părerea multora este mult prea mică ca să ajute la această treabă, însă atunci când strîngem jucăriile, eu și fratele ei chiar reușim să o implicăm în această activitate, practic tot o joacă este și asta. Joaca de-a treaba.

  Succes!

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Citeste si:

  De ce nu vine moșu’?

  Nu știu voi, dar eu jur că am fost rea toată perioada asta. Adică am rămas fără puteri de multe ori în ceea ce...

  Dezbracă-te

  De tot. De haine. De zecile de măști pe care le-ai pus cu fiecare rană. Dă-ți jos rimelul. Scapă de tonele de fond de...

  Curățenia generală – o nebunie

  Deși am zugrăvit și am făcut curățenie generală acum 2 luni, uite că mi-am călcat cuvântul meu de casnică cu acte în regulă și...

  Ford România alături de copiii de la SF Mina

  A fost cel de-al treilea an în care am mers la copiii de la Sf Mina. Este primul an în care a fost mai...