Acasă Interviuri Cum îți înveți copilul să fie ordonat

Cum îți înveți copilul să fie ordonat

473
0
Cum îți înveți copilul să fie ordonat

Trebuie să recunoaștem că fix lucrurile in care investim foarte mulți bani, ne împiedică cel mai mult prin casă. Și nu, nu este vorba despre mobilier, bijuteriile noastre sau despre produsele cosmetice, ci ghici ce? Ce să fie, ce să fie? Jucăriile copiilor, cumva? Desigur.

Aud tot mai multe mame, căci ele se ocupă de curățenia în casă, plângâdu-se de dezordinea permanentă din cauza jucăriilor. Unele au amenajat locuri speciale în care să se joace copiii, dar asta nu funcționează decât atunci când ei sunt mai mari și înțeleg,, deranjul” mamei. De fapt, înțeleg vreodată cum ar putea fi cineva deranjat fix de lucrurile pe care ei le iubesc cel mai mult? Nu te aștepta să înțeleagă un copil cum stă treaba cu dezordinea din casă, pentru el este perfect așa, și știi ceva? Ar trebui să fie la fel și pentru tine pentru că va veni o zi în care îți va fi dor de dezordinea asta de care te plângi acum, de jucăriile de care te împiedici prin casă și chiar și de biscuiții pe care îi strivești sub tălpi fix în momentul în care te îndrepți victorioasă spre pat căci tocmai ai făcut casa lună,dar hei, să nu facem totuși o obișnuință din asta că nu duce la nimic bun pe termen lung.

Cu toate astea, treptat încep și cei mici să aibă responsabilități, iar una dintre ele este aceea de a-și strânge jucrăriile după ce joaca s-a terminat. Evident că joaca se termină abia seara înainte de culcare, însă cu cât exersați mai des ,,joaca de-a strânsul jucăriilor”, cu atât mai repede se vor obișnui să facă asta.

Nu este ușor, unii se vor tăvăli pe jos și vor face crize o mie, alții vor ignora pur si simplu rugămintea de a participa la această treabă, puțini vor accepta propunerea de a face ordine la locul de ,,muncă”.

Cum îți înveți copilul să fie ordonat? Iată câteva metode de a încerca să convingi copilul să strângă jucăriile:

Începe să faci asta cu el din timp – Unii spun că de la 18 luni este momentul potrivit, eu cred că momentul potrivit este atunci când copilul a început să facă primii pași și deci să împrăștie jucării prin casă. Poate crezi că nu va înțelege nimic, poate așa este, însă cumva copilului îi va intra în obicei să facă acest lucru dacă încerci să-l implici și pe el de fiecare dată când strângi jucăriile de prin casă. La început va fi greu, tu vei strânge doua, el va scoate nouă din cutia de depozitare, va pune una și va arunca cinci prin casă, dar secretul succesului este să fim perseverenți, nu?

Roaga-l să te ajute – Nu-i ordona să-și strângă jucăriile, nici nu îl ruga să facă asa de unul singur, ai toate șansele să te lovești de un refuz și atunci și încă mult după. Începe tu să strângi jucăriile și roagă-l să te ajute, prefă-te că ești obosită, nu că nu ai fi, dar asta este deja normal, și spune-i că ți-ar prinde tare bine ajutorul lui. Vei fi surprinsă să vezi cât de mândru va fi să-și ajute mama. Această tactică este bună de aplicat și în alte situații, de exemplu atunci când faci curățenie prin casă. Funcționează la majoritatea.

Explică-i cu răbdare de ce trebuie să facă asta – când este foarte mic pare să nu înțeleagă ceea ce vorbește mama așa mult, atunci doar prin puterea exemplului ai șanse să îl înveți despre cum stă treaba cu jucăriile atunci când joaca s-a terminat, dar dacă este mai mare și încă nu a învățat să strângă jucăriile, explică-i calm, cu blândețe, de ce trebuie să facă asta. De fapt nici nu TREBUIE, aceste trebuie pune o presiune pe umerii lui. Explică-i că acesta este unul dintre cele mai firești lucruri pe care le fac oamenii mici și mari: lasă ordine în urma lor.

Bianca își strânge singură jucăriile acum la trei ani, însă face asta de când a început să meargă și NU, nu o face de fiecare dată, pentru că NU am pus presiune pe ea. Ce-i drept nici eu nu îmi strang laptopul, agendele, pixurile, toate lucrurile imediat ce m-am ridicat de la birou. Este firesc să avem și zile în care nu avem chef sau pur și simplu avem chef, un alt fel de chef, acela de a încălca propriile reguli, însă știm că dacă asta ar deveni o obișnuință viața noastră ar fi un,, talmeș-balmeș”, cum îmi place mie să spun.

Tot așa și cu copiii. Este normal să fie mai tot timpul printre jucării, asta este cea mai frumoasă lume a lor până la o anumită vârstă, însă este necesar pentru ei să știe că ordinea ne aduce confortul de care avem nevoie și mai este necesar să știe că nimeni nu este obligat să vină în urma noastră, să strângă lucrurile pe care noi le-am lăsat împrăștiate. Este treaba fiecaruia să aibă grijă de el și de lucrurile lui și chiar dacă nu vor înțelege asta acum, nu e ca și cum nu le va fi de folos în viață, pentru că niciun om de succes nu a găsit succesul până nu a găsit ordinea și disciplina.

Copiii voștri strâng jucăriile atunci când joaca s-a terminat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.