More
  Revista Medicală Cum se trateaza cancerul de col uterin?

  Cum se trateaza cancerul de col uterin?

  Cancerul de col uterin este unul din ucigasii cei mai de temut ai femeilor, fiind al 4-lea cel mai intalnit tip de cancer in randul femeilor. La nivel mondial, anual, peste 500.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si mai mult de jumatate dintre ele se sting din cauza acestei boli nemiloase. In Romania, anual, se imbolnavesc de cancer de col uterin aproape 5000 de femei si sunt inregistrate aproape 2000 de decese cauzate de aceasta boala. Romania este tara care ocupa primul loc in Uniunea Europeana in privinta mortalitatii de cancer de col uterin!
  Diagnoticat in faza incipienta, pacientul are o rata de vindecare de 90% pana la 98%. Cu toate acestea, fiind de obicei asimptomatic, cancerul de col uterin ucide aproape 50% din pacientele diagnosticate cu aceasta maladie.

  De ce ne imbolnavim de cancer de col uterin?

  Principala cauza a cancerului de col uterin este infectia cu anumite tulpini ale virusului HPV – Human Papillomavirus. Infectia cu HPV, atentie, este si cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala.

  Au fost depistate pana in prezent mai mult de 120 de tipuri de HPV si, surpriza, 15 dintre aceste genotipuri de HPV cauzeaza acest tip de cancer. Ba chiar mai mult decat atat, tipurile de HPV 16 si 18 sunt responbile pentru 70% din imbolnavirile de cancer de col uterin la nivel mondial.

  ATENTIE! Nu toate tipurile de HPV cauzeaza cancer. Numeroase femei cu un sistem imunitar puternic NU dezvolta aceasta afectiune.

  HPV nu cauzeaza doar cancerul de col uterin, ci si cancerul vulvar, cancerul vaginal, cancerul anal, cancerul penian si cancerul orofaringeal. Acest virus este atat de periculos incat 8 din 10 femei, care sunt active sexual, sunt infectat cu acest virus cel putin o data de-a lungul vietii lor.

  Partea buna, daca o putem numi astfel, este ca virusul HPV cauzeaza aparitia verucilor, adica a negilor. Odata aparute aceste semne, pacientele pot lua masuri pentru prevenirea cancerului de col uterin.

  Ce alti factori cauzeaza cancerul de col uterin?

  Citeste mai departe Cancerul de col uterin – cauze, preventie, tratament

  Afla totul despre tratamentul herniilor clujtratament obezitate clujchirurgie bariatrica clujgastric sleeve clujginecologie cluj, inel gastric cluj.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Citeste si:

  Tu ești lumina mea în întuneric

  În zilele în care îmi este bine și mă bucur ca un copil mic de tot ceea ce îmi trimite Dumnezeu prin oameni... Te...

  Totul despre șezătoarea Urban Mind Cocktail – Interviu cu Elvira Tănăsescu

  Pe Elvira o știu de doi ani, v-am mai povestit despre ea, despre cât m-a ajutat să lucrez cu ea, câte frici mi-am învins...

  ,, Copiii mei meritau o mamă mai bună” De la agonie la acceptare

  tăceți, vă implor tăceți că nu mai suport să vă aud! Țipam ca o femeie ținută în cămașa de forță!Adevărul este că mă strângea...

  Cea mai mare provocare: Întalnirea cu mine (constelații familiale)

  Dacă mi-ar fi spus cineva vreodată că eu știu prea puține lucruri despre mine aș fi fost în stare să-l fac nebun și să...