Acasă Jurnal Dacă izolarea are loc în familie sau cuplu este important să se...

Dacă izolarea are loc în familie sau cuplu este important să se planifice activități comune, dar este nevoie și de spațiu personal pentru fiecare membru al familiei

464
0

Nu știu voi cum v-ați acomodat la ,, noua viață”, însă mie nu îmi este tocmai ușor, chiar dacă ca un om care iubește liniștea, singurătatea, izolarea, în primă fază am zis: super, cât o să țină? O să am mai mult timp să scriu, să citesc, să lucrez cu mine.

Adevărul e că oricât aș iubi să stau în casă, să scriu și să citesc nu îmi place să mi se impună lucruri. Oricât aș sta de departe de tv, știri, informații despre virusul ăsta nu pot să mă prefac că nu există. Există și viața noastră, a tuturor s-a schimbat radical. Am înțeles asta chiar ieri, atunci când am intrat pentru prima oară, după mult timp într-un market. Anxietatea e la ea acasă.

Am vrut să vin cu ceva sfaturi despre această perioadă, dar nu sunt în măsură. Nu aș putea nici sub formă de jurnal să expun ceea ce fac eu în această perioadă, pentru că nu mai fac nimic. Scriu rar, deși am făcut structura cărții. Nu am mai citit nicio carte în ultima vreme, nu am reușit să mai lucrez cu mine, nici să fiu prezentă în ceea ce fac. Mi-am spus că am timp pentru tot ce îmi doresc și am dat cu stângu’ în dreptu’. M-am lăsat și apucat de fumat de câteva ori, am făcut curățenie până m-am plictisit și abia mai reușeam să strâng două jucării. Am fugit de mine, stând pe rețele de socializare, ba aș putea spune că am încălcat și niște principii de viață la care țineam mult.

Deci nu, nu este o perioadă ușoară nici măcar pentru mine cea care iubește să stea îînchisă între patru pereți, însă faptul că am conștientizat toate astea este un plus, așa o pot lua de la capăt cu tot ceea ce mi-am propus.

Am vrut să văd cum stau lucrurile la oamenii care ajută alți oameni să-și vindece sufletul și l-am rugat pe Daniel Băluță, consilier in dezvoltare personala si  psihoterapeut integrativ in formare să ne scrie cum se vede de la el această perioadă și cum reușește să treacă peste.  Pe Daniel îl găsiți pe noul lui site, aici. 

Avem voie să ne dăm voie

Sunt foarte multe sfaturi pentru această perioadă și fiecare vine cu părerile lui, este normal să fie așa pentru că suntem unici și funcționăm diferit. Fiecare are gândurile, emoțiile, experiențele lui.  Ideile pe care le citiți, de unde sunteți voi obișnuiți să vă informați, este important să le adaptați la voi. Nu pot să vă aducă satisfacție deplină  dacă nu le adaptați și nu vă puneți amprenta asupra lor, pentru că nimeni nu știe mai bine decât voi ceea ce  vă place vouă.

Eșți obișnuit de societate să ai parte de oameni care să îți spună ce “este bine să faci și cum să faci”. Este o formă subtilă de manipulare care ajunge să devină obișnuință pentru tine. Asta se poate schimba, mai ales în perioada asta de “izolare”, când timpul nu mai este o problemă și ai șansa să te cunoșți mai bine, să te descoperi, să înțelegi cum funcționezi, ai mai mult timp liber pentru tine.

 

Poți învața să fii autentic și să acționezi ghidat de nevoile tale. Nu spun că este o situație plăcută, pentru că nu este, dar o poți face cel puțin utilă, poți să o foloseșți pentru tine, o poți adapta la nevoile tale de a te dezvolta. Până la urmă despre asta este vorba : adaptare. Nu este despre altceva, chiar dacă așa pare. Adaptarea face parte din viața noastră și ne-a adus în stadiul actual de dezvoltare, ceea ce suntem azi. Dă-ți voie să explorezi ceea ce eșți, să te întorci poate în copilărie, poate ai de gând să vezi cum reacționezi în preajma copilului tău și să înțelegi mai bine relația ta cu el.

 

Este util să treci peste etapele grele din prezent, cu înțelepciune, să ai în vedere o mai bună informare despre ceea ce se întâmplă și să încerci să nu te lași manipulat de cei care vor să vândă panică și teamă.

 

Este necesar să găsești în această perioada experiențele care îți produc ție plăcere și relaxare, cele pe care le poți face în “izolare”.

În câteva rânduri o să scriu și eu o parte din activitatea mea în “izolare”, cu gândul că poate vă ajută și pe voi să treceți mai ușor prin această perioada. Pun accent pe experiență socială, fie ea și online, pentru că o consider importantă, fiind pentru mine un mod eficient de a reduce stresul.

Demersul meu de a da o mâna de ajutor celor care se află în necaz în această perioadă funcționează foarte bine pentru mine. Asta mă ține ocupat, mintea mea are un orizont de lucru, produce gânduri și experiențe în sensul acesta. Îmi rămâne foarte puțin timp la dispoziție să mă gândesc la viruși, americani, ruși și la toată nebunia asta, care este exploatată la maxim de cei care au interesul să vândă “panică și teamă”.

 

O altă metodă care funcționează destul de bine la mine este lectura. Pentru mine funcționează foarte bine și sportul în perioada asta, chiar dacă am resurse limitate în domeniul asta, mă adaptez la ce am să mă pot relaxa . Folosesc foarte des și “pastile psihologice” și o să pun aici ce folosesc eu mai des, bineînțeles adaptându-le la context: „Pot tolera situaţia, deşi nu îmi place şi îmi este foarte greu; caut să mă adaptez cât mai bine şi/sau să găsesc plăcere în alte situaţii”

AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde de ține în acest sens, DAR DACĂ NU REUŞEŞTI nu înseamnă că eşti fără valoare ca om, ci doar că ai avut un comportament mai puţin performant, care probabil poate fi îmbunătăţit în viitor”.

“Dacă lucrurile nu se întâmplă aşa cum ţi-ai dorit nu înseamnă că este o catastrofă (cel mai rău lucru care ţi se putea întâmpla) ci este doar un lucru neplăcut (poate până la extrem de neplăcut), fără că asta să însemne totuşi că este cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla şi că nu te mai poţi bucura de viaţă”.

”Este plăcut să ai aprobarea şi dragostea celorlalţi şi fă tot ceea ce este omeneşte posibil să le obţii, dar aminteşte-ţi că şi fără ele te poţi accepta ca fiinţă umană, care are dreptul să se bucure de viaţă”.

 

Stand acasă am timp să mă implic mai mult în activitățile fetiței mele, să o înțeleg mai bine ,să văd ce gândește și cum evoluează. Acest lucru mă fascinează, sunt atras și interesat maxim de cum evoluează, sunt curios în fiecare zi să-i aflu trăirile și să înțeleg cum socializează cu colegii ei în perioada asta grea .

Unii simt nevoia să mai adauge ceva adrenalină celei pe care, oricum, împrejurările din prezent ne-o produc . Este alegerea lor și recunosc că am avut și eu astfel de momente. Momentan, sunt linsitit, nu am nevoie de adrenalină, dar cine știe ce aduce ziua de mâine, așa că las deschisă portița asta, îmi dau voie să fiu deschis la cât mai multe variante.

Vreau să mai subliniez ceva foarte important pentru perioada asta, mai ales că și eu sunt în postura asta. Dacă izolarea are loc în familie sau cuplu, este important să se planifice activități comune, dar este nevoie și de spațiu personal pentru fiecare membru al familiei. În cazul în care nu se respectă aceste cerințe minime, o să avem parte de foarte mult stres reciproc și lucrurile degenerează.

Nu îmi permit să va dau sfaturi și nu pot să mă gândesc la aspectul asta, pentru că știu că nu așa funcționăm autentic. Suntem unici și trebuie să alegem și să adaptăm totul la nevoile noastre. Spun asta pentru că exemple de genul, “ ce trebuie să facem” sunt numeroase, dar nu toate mi se potrivesc, pentru că nu sunt toate pentru mine. Ideea mea, nu este să fac un top 5 cu ce să faci când stai acasă. Scriu despre experiență mea din aceste momente cu gândul că poate îți este și tie de folos.

Be strong!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.