Divorțează în şoaptă!

Acolo unde a fost iubire şi poate nu mai e. Acolo unde erai centrul universului chiar dacă nu mai eşti. Acolo unde ați fost doi iubiți şi azi se află doi straini, acolo mai poate exista întelegere. De dragul lui. Al copilului. Al vostru. Pentru binele tuturor.

Ne căsătorim dintr-un singur motiv, numit iubire, însă atunci când am decis să divorțăm există milioane de lucruri, de fapte, de sentimente si resentimente pentru care am vrea să evadăm din propriul cămin. Clădit împreună. Cu iubire. Cu sacrificii. Cu fericire. Cu convingerea ca nimeni şi nimic nu îl va dărâma. Ş totuşi, unele case nu sunt construite să reziste o eternitate. Unele iubiri se sting în timp. Unii oameni îşi spun la revedere pentru totdeauna.

Ce faci atunci când la mijloc este un copil? Un copil. Nu o casa. Nu un obiect. Nu un cont in bancă. Ideal ar fi să repari. Să vă dați şanse. Să faceți să vă fie bine. Dăcă ai decis să divorțezi, fă-o frumos!  Divorțează in şoaptă!

Nu vă certați în fața copilului– asta ar trebui să fie o regulă în fiecare familie. Nu doar in cazul divorțului, ci în general. Ştiu că ai vrea să îi spui multe. Că nu îți poți programa când să te apuce nervii, şi durerea şi neputința. Ştiu că ai vrea să țipi, să pui întrebări, să aflii răspunsuri. Sau poate nu. Poate vrei sa i le spui in şoaptă, dar tot o discuție în contradictoriu va fi. Chiar şi atunci când divorțul este de comun acord,  există reproşuri. Altfel nu s-ar ajunge în acest punct dureros. Nu o face de față cu copilul! Nu. Nu. Nu. El nu asta vrea şi nu asta trebuie să vadă.

Nu denigra tatăl în fața copilului– cunosc multe cazuri în care mama şi-a vărsat toate durerile, frustrările şi crizele procedând în cel mai egoist şi urât mod. Să-i spui copilului vostru că tatăl lui este un nenorocit care te-a înşelat, a ascultat de mă-sa sau te-a jucat în picioare nu este deloc în regulă. Cu atat mai mult când pentru el este un tată model. Şi chiar dacă nu. Aşa ceva nu se face. Singurul care va suferi este copilul. Şi nu doar atunci când tu te vei repezi să îi spui cu toată ura din lume ce fel de bărbat este tatăl lui. El va suferi mult timp. Până va fi adult şi va încerca să-şi vindece traumele din copilărie. Dacă va conştientiza şi dacă va dori. Traume provocate de voi, de tine, de  mama care într-o perioadă din viața ei a fost atât de nefericită încât nu s-a mai gândit la nimeni şi nimic. Şi a lovit în stânga şi-n dreapta. În fostul, în prieteni, în propriul copil şi avea de gând poate să o facă şi cu viitorul partener. Linişte-te! Faptul că îi spui copilului cum s-a purtat tatăl lui cu tine nu face fericit pe nimeni. Nici măcar pe tine.

Nu discuta cu oricine despre divorț– Nu cere sfaturi nimănui. Pe bune! Nimeni nu ştie cât ai suferit, dar nici cât de fericită te-a facut acest om cândva. Nimeni nu simte mai bine decât tine . Nimeni nu poate să ia decizii pentru tine. Discută cu el! Cu cel care nu te mai întelegi, cu cel care te-a rănit sau cel pe care l-ai rănit. Cu cel care ai fost cândva trup şi suflet. Sunteți  singurii care pot găsi o cale amiabilă pentru a rupe o relație, pentru a tăia răul de la rădăcină şi pentru a face ca viața să continue frumos pentru fiecare. Mai ales pentru copil.

Nu rupe legătura dintre tată şi copil– una dintre cele mai mari greşeli pe care le poți face atunci când ai divorțat este să faci în aşa fel încât copilul tău să nu mai aibă tată. Merită copilul tău asta? Merită să fie unealta ta de răzbunare? Merită să-i faci atât rău? Nici dacă tatăl nu este unul care să se topească pe picioare când îşi vede copilul, nu ai dreptul să faci aşa ceva. Poate pe moment vei fi fericită că ai reuşit să îl răneşti pe el, să îl pedepseşti, să te răzbuni. Copilul tău  nu va fi fericit nici atunci nici când va fi adult. Dimpotrivă. Şi toate astea se pot întoarce împotriva ta într-o zi. Ai fi pregătită?

Divorțul nu este capăt de drum. Pentru nimeni. El este dureros şi uneori traumatizant. Pentru unii este motiv de  bucurie atunci când scapă din mrejele unei căsnicii în care nu au fost fericiți. Oricum ar fi acesta, calmeaza-te, gândeşte-te de un milion de ori înainte să acționezi la furie! Ia viața aşa cum e şi încearcă să fentezi negrul care îți umbreste fericirea! Priveşte-ți copilul şi de fiecare dată când vrei să faci ceva întreabă-te dacă ție ți-ar plăcea, dacă ai vrea, dacă ai putea.

În viața asta totul este trecător. Şi divorțul. Şi durerea. Şi noi. Numai că fiecare lasă ceva în urmă. Uneori avem şansa să alegem ce. Iubire sau ură? Lumină sau întuneric? Copii fericiți sau trişti?

Ralucahttps://www.cocktaildeviata.com/
Sunt Raluca Bădiță, am 32 de ani, doi copii, un blog și un business în Forever. Aici găsești bucăți din sufletul meu, vei plânge și vei râde deopotrivă, dar nu vei mai plecă, îți promit! Am aruncat cu praf magic peste fiecare articol și-am strâns lângă mine oameni care să-mi rămână o viață. Casa sufletului meu este mare. Rămâi de vrei, brațele-mi sunt calde! Pentru colaborări sau un pahar de vorba mă găsești pe email ralucabadita@yahoo.com

Related Stories

Cele mai citite

La mulți ani, eroina mea!

Poate n-am stiut sa arat câtă dragoste îți port...  Poate nu am avut brațele la...

Ce ai face dacă ai ști că mâine nu...

Am primit întrebarea asta pe email și m-a cutremurat. Apoi am înțeles de ce....

Panna cotta

Nota:  Încep prin a spune ca rețeta îmi aparține. Mai bine spus,este o rețeta...

Întoarce-te la tine

Întoarce-te la fetița aia mică care își iubea fiecare părticică a corpului, se analiza...

Cum mi-am dat seama că sunt însărcinată

Multe femei, aș spune chiar majoritatea, își dau seama că sunt însărcinate înainte de...

Pentru ca imi esti…

Pentru ca imi esti... Si soare si nor... Si liniste si pace... Si bine si...

Categorii

Comments

  1. E greu. Un divorț nu poate fi niciodata usor. Trebuie sa fii suficient de intelept si sa faci lucrurile cu calm, oricât de mult doare. Pe primul loc sunt copiii. Important este sa existe comunicare si intelegere, chiar dacă relatia s-a terminat.

  2. Este atat de greu sa inchizi „ferestrele” si sa nu tii cont de parerile celor din jur, de sfaturile necerute. Pentru ca poti sa nu tii cont de ele, dar nu poti sa nu le auzi. Si dupa ce le auzi, rotitele se pun in miscare si apar tot felul de ganduri, poate chiar dubii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.