Acasă Diverse Ești român? Scrie românește!

Ești român? Scrie românește!

733
4

,, #Corectromânește este o campanie ce își dorește să reunească gânduri, persoane și inițiative care au legătură directă cu limba română (scris şi vorbit). Avem datoria de a folosi corect limba română, indiferent dacă facem referire la discuții private, publice, la sms-uri, postări pe rețele sociale sau bloguri. Campania noastră își are rădăcinile în problemele lumii moderne: lipsa timpului, obligația aparentă de a răspunde rapid, postarea de conținut nu tocmai documentat şi corect realizat, în ideea obținerii de trafic, de followeri, de fani, iar lista poate continua.”

 Am ales să susțin această campanie pentru a-mi aminti atât mie cât și celor din jurul meu cât este de important să scrii și să vorbești corect limba maternă. Mi se întâmplă rar să corectez pe cineva, nu pentru că nu vreau sau pentru  că râd de acel om,  ori pentru că îl consider ,,un caz pierdut”, ci pentru că îmi este frica de reacția omului care nu știe și nu vrea să dea importanță limbii române. Am fost martoră la astfel de scene și am văzut cu câtă ușurință se dau răspunsuri precum ,, bine că ești tu deșteaptă”, ,, nu am nevoie să mă înveți tu limba română”, ,, nu sunt la școală ca să mă corectezi tu”, etc

Nu sunt perfectă, nu scriu impecabil, veți găsi probabil greșeli și în acest articol, însă îmi doresc să mă apropii de ,,foarte bine” atunci când ,,ies singură la tablă”. Sunt blogger și recunosc cinstit că în momentul în care am decis să scriu public, singurul lucru pe care nu am știut să mi-l asum a fost acesta, legat de limba română. Nu îmi corectam niciodată textele, publicam ciorne scrise pe nerăsuflate. Ce cred că am făcut cu asta? Mi-am bătut joc de limba maternă, de profesorii care m-au învățat să scriu și să vorbesc corect românește, dar mai ales, mi-am bătut joc de mine. Surprinzător, poate, dar limba română a fost singura materie care mi-a plăcut la școală. Când  am terminat studiile  și nu m-a mai corectat nimeni m-am bucurat mult, nu am știut cât mă va afecta asta pe viitor pentru că în momentul în care am realizat că nu este suficient să scrii bine dacă nu o faci și corect, am realizat că uitasem tot ceea ce învățasem. Devenisem frustrată și nu mai aveam curaj să scriu public, încă mă întreb cum de nu mi-a făcut nimeni observații și cum au putut atâția oameni să mă lase să zac în ,,prostia” mea. Să ne înțelegem, nu înseamnă că dacă scrii corect ești și deștept. Să scrii corect înseamnă să respecți limba maternă, oamenii care te citesc, dar mai ales să te respecți pe  tine. Acesta este și motivul pentru care îndrăznesc să rog oamenii să dea importanță acestui aspect. Nu contează că este o conversație privată, un comentariu pe facebook, un email, un articol pe blog ori un comunicat de presă. Nu contează că ești profesor, doctor, blogger, femeie de serviciu, casnică, cu toții avem datoria de a respecta  limba română.

Cum am început să învăț din nou să scriu corect

Menționez că nu am ajuns să primesc calificativul de foarte bine, însă de la insuficient am ajuns la bine, cred (râd)

  • Am conștientizat că nu am nicio scuză pentru faptul cum mă afișam în fața oamenilor atunci când alegeam să transmit ceva în scris.
  • L-am rugat pe soțul meu să-mi corecteze articolele. Încercam să scriu cât mai corect cu putință apoi dădeam textul la corectat și mi se explica unde am greșit. Azi am tot mai puține greșeli, majoritatea  țin de semnele de punctuație.
  • Încerc să scriu corect și atunci când vorbesc cu soțul ori pritenii prin sms-uri. De ce aș scrie ,,te ywbesk” dacă am învățat că este corect să scriu IUBESC limba română?
  • Scriu corect și oamenilor care nu fac asta, care nu și-ar da seama de greșeli, care nu pun preț pe acest aspect
  • Atunci când nu știu ceva, întreb fără să-mi fie jenă
  • Când nu sunt siguă pe mine, întreb sau caut pe domnu’ Google

Susține și tu această campanie cu un articol, un share, o postare pe facebook, orice crezi tu că i-ar motiva pe cei din jurul tău să scrie și să vorbească #Corectromânește

Dragii mei, nu vă arăt cu degetul, nu râd de voi, nu mă consider mai deșteaptă decât voi. Vă rog doar să vă întrebați cum v-ați dori să scrie și să vorbească copiii voștri și sunt sigură că v-ați da același răspuns ca și mine. Haideți să-i felicităm pe cei  de la RomaniaSeo pentru inițiativă și să susținem această campanie arătând că vrem și că putem să scriem și să vorbim corect, pentru că sunt sigură că vom reuși să schimbăm ceva. Nu există ,, scriu cum vreau eu”, ci doar #Corectromânește!

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.