Groapa de deseuri Glina trebuie sa fie inchisa

Suntem responsabili de sanatatea noastra si a copiilor nostri. Putem , cumva, sa nu facem prea multe drumuri la doctori avand grija sa nu racim, sa mancam sanatos si chiar sa bem sanatos. Si ce este mai sanatos decat apa? Dar ce te faci atunci cand apa din orasul tau poate sa nu mai fie potabila? Daca lucrul asta s-ar intampla, apa ar mai fi potabila peste 100 ani. Grav din punctul meu de vedere si asta chiar m-ar panica daca ar fi vorba despre orasul meu, dar nu este.  Chiar si asa, tot ma ingrijoreaza ceea ce se intampla pentru ca este vorba despre tara mea si despre capitala tarii mei, acolo unde eu am prieteni dragi si unde pot sa ajung oricand.

Groapa de deseuri Glina trebuie sa fie inchisa pentru ca nu exista nici macar un motiv pentru care aceasta sa mai fie functionala, dar mai ales pentru a nu fi afectata sanatatea locuitorilor aflandu-se la o distanta foarte mica de locuinte. Desi Legislația prevede că distanța față de locuințe ar trebui să fie de minimum 1 000 m (Ordonanța 119/2014, art. 11.1). Distanțele la care se află casele sunt, în unele cazuri, mai mici de 200 m. Pe langa mirosul care vine de la groapa Glina, una dintre cele mai grave probleme este faptul ca aerul a fost poluat cu hidrogen sulfurat.

In urma controalelor efectuate de functionarii publici, au fost depistate foarte multe nereguli, cateva dintre ele fiind:

  • Introducerea de deșeuri neconforme, printre care și deșeuri cu potențial toxic
  • Neacoperirea optimă a celulelor depozitului care nu se mai află în exploatare
  • Neeșanteizarea optimă a puțurilor de extracție a gazului, fapt ce cauzează eliberări nepermise ale gazului de depozit în atmosferă
  • Sisteme nefuncționale de colectare a levigatului (transformarea materialelor într-un praf fin)
  • Zona activă de depozitare a deșeurilor este total deschisă pe mii de metri pătrați, față de prevederile legislative care impun un standard de 2 500 mp

Profesorul Laurentiu Trictor de la Facultatea de Chimie sustine ca in analizele si cercetarile pe care le-a facut cu privire la groapa Glina, a fost descoperit și un element periculos, cadmiul, care este responsabil la nivel mondial pentru 7 % din afecțiunile renale cronice.  

In afara de resturile de gunoi de la oameni au mai fost aruncate deșeuri cu potențial toxic h-14 cu conținut de cianuri„, interzis la depozitare. Acest lucru a sporit poluarea și toxicitatea zonei de peste 1 000 de ori punând în pericol, și continuă și în viitor să pună în pericol, sănătatea a zeci de mii de oameni. Aceste deșeuri toxice puteau fi tratate în instalații speciale tip rafinării în afara României.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care groapa deseuri Glina trebuie sa fie inchisa, dar cele mai importante pentru ca sanatatea este cea mai importanta si vietile locuitorilor sunt puse in pericol.

Eu sper si cred ca nu se va ajunge pana la momentul in care locuitorii vor avea mult mai mult de suferit pentru ca aceasta groapa va fi inchisa, asa cum este normal.

Haideti sa semnam petita. Dureaza un minut. Nu conteaza din ce oras esti, pana la urma nu conteaza nici tara. Asa ceva nu trebuie sa se intample nicaieri.

Da click pe acest link si semneaza petitia! Un minut din viata ta conteaza mult pentru oamenii din Bucuresti.

Ralucahttps://www.cocktaildeviata.com/
Sunt Raluca Bădiță, am 32 de ani, doi copii, un blog și un business în Forever. Aici găsești bucăți din sufletul meu, vei plânge și vei râde deopotrivă, dar nu vei mai plecă, îți promit! Am aruncat cu praf magic peste fiecare articol și-am strâns lângă mine oameni care să-mi rămână o viață. Casa sufletului meu este mare. Rămâi de vrei, brațele-mi sunt calde! Pentru colaborări sau un pahar de vorba mă găsești pe email ralucabadita@yahoo.com

Related Stories

Cele mai citite

La mulți ani, eroina mea!

Poate n-am stiut sa arat câtă dragoste îți port...  Poate nu am avut brațele la...

Întoarce-te la tine

Întoarce-te la fetița aia mică care își iubea fiecare părticică a corpului, se analiza...

Panna cotta

Nota:  Încep prin a spune ca rețeta îmi aparține. Mai bine spus,este o rețeta...

Ce ai face dacă ai ști că mâine nu...

Am primit întrebarea asta pe email și m-a cutremurat. Apoi am înțeles de ce....

Cum mi-am dat seama că sunt însărcinată

Multe femei, aș spune chiar majoritatea, își dau seama că sunt însărcinate înainte de...

Pentru ca imi esti…

Pentru ca imi esti... Si soare si nor... Si liniste si pace... Si bine si...

Categorii

Comments

  1. Asta e o problema si la noi in oras. pute ingrozitor vara in cartierul cel mai apropiat de groapa de gunoi. lumea da vina pe combinatul chimic, dar vad ca habar nu au cum miroase gunoiul si cum miroase amoniacul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.