Acasă Interviuri Mami, joacă-te cu mine! Importanța jocului în viața copiilor.

Mami, joacă-te cu mine! Importanța jocului în viața copiilor.

677
0

-Mami, hai să cololezi cu mine!
– Da, puică, vin imediat, tu colorează, eu am ceva aici de citit și vin…
-Mami, dal te log pumos, cololează cu mine acum!
UUU, se pare că e urgenț, că lucrurile nu mai suportă amânare, ca Bia are nevoie să se conecteze cu mine,să calătorim împreună în lumea fascinantă a jocului, a culorilor, a frumosului, chiar dacă practic niciuna nu avem talent la acest capitol,teoretic noi desenăm cele mai tari ape , mări și țări. Ea mereu face un soare, eu mulți nori.

Aseară în timp ce coloram cu ea și făceam un selfie așa repede cât să imortalizăm momentul, mă gândeam la cât de important este jocul in general. Atât pentru copii cât și pentru adulți , dar mai ales pentru copii și părinți împreună. Cred că nici nu mai contează ce joc te joci dacă ești acolo cu totul, atent la ceea ce simți.

Fiecare partidă (conștientă)de joc cu copiii mei îmi aduce în primul rând bucurie mie ca om, adică copilului din mine, apoi mie ca părinte pentru că mă conectez cu ei, îi simt și cunosc mai ușor decât în orice altă situație, mă topesc să-i văd atât de liberi, fericiți, atenți , competitivi, curajori, empatici, uneori nervoși, invidiși, pentru că ce învață copiii prin joc de fapt? Despre cum să-și gestioneze emoțiile, cum să-și exprime sentimentele, despre viață pur și simplu.

Recunosc cinstit că jocul cu copiii mei, văzând felul în care ei sunt acolo implicați 100% , plăcerea cu care fac orice joc din lume, m-au făcut să mă informez mai mult despre importanța jocului în viața copilului, pentru că nu-mi aminteam nimic din copilăria mea legat de joc, știu doar că vorbeam cu păpușile așa cum vorbesc acum cu copiii mei, așa cum vorbea bunica cu mine. le certam așa cum mă certa învățătoarea la școală,etc

Ajută jocul în dezvoltarea copilului?

Categoric, da. Nici nu este nevoie să întrebăm medicul, terapeutul, educatorul, pentru că știm de la sine acest lucru și nu numai că ar trebui să ne alăturăm și noi din când în când (mai des), dar una dintre cele mai flagrante greșeli pe care le putem face este să-i stricăm bucuria de a se juca, să-l întrerupem, să-i atragem atenția, gen: ,, nu asa se joacă” , ,, ce prostie mai e și asta?”, ,, hai, termină cu prostiile tale”. Noi suntem cei care îi ajutăm să-și dezvolte intelectul prin JOC. Alături de noi prind încredere în talentele lor, în capacitatea lor de a transpune o poveste într-un joc, de a găsi motive de joacă și bucurie în lucruri pe care noi adulții de regulă nici nu le observăm.

Pentru mine jocul înseamnă o adevărată terapie și la fel devine și pentru copii de la o vreme, însă până atunci copiii prin joc se descoperă pe ei și lumea din jurul lor, desccopera emoții noi, cum ar fi empatia și invidia, au trăiri intense și își exersează anumite calități, cum ar fi creativitatea( cred că nu de puține ori ați crezut că ați nimerit la teatru de păpuși atunci când ați surpins copilul jucându-se).

Da, se poate spune cu certitudine că jocul ajută in dezvoltarea copilului din punct de vedere: social,emoțional,psihic și cognitiv. Prin joc învață despre relațiile cu oamenii și cum să socializeze. Ați obervat că uneori (chiar des), fetițele vorbesc cu păpușile exact așa cum vorbește mama cu ele? Sau au o perioadă în care vorbesc la telefonul lor de jucărie, imitând, la fel, părinții.

Jocuri pe care le puteți juca cu copiii mai mari de 3 ani

Interviul poznaș l-au numit unii, eu atunci când l-am jucat cu Denis și nici nu știam că există și că este un joc care dezvoltă inteligența emoțională, l-am numit: tu ce ai fi?
Este unul dintre cele mai faine jocuri, mai ales dacă copilul și părintele prind curaj și de la joc se duc puțin mai departe cu întrebările. putem afla lucruri wow despre copiii noștri, prin joc și joacă și multe putem dobândi cu ele.

,, Dacă ai fi un copac, tu ce copac ai fi?”
,, dacă ai fi un animal, ce animal ai fi?”
,, dacă ai fi un actor, cine ti-ar plăcea să fii?”
,, daca ai fi părinte, ca cine ti-ar placea să fii?”

Jocul „Eu mă simt”

Nu am jucat acest joc, însă abia aștept să vină Denis și să-l jucăm împreună ori de câte ori avem ocazia, pentru că mi se pare super important de jucat cu copilul astfel de jocuri, de aflat cum se simte în anumite situații. Scopul jocului este de a-l sprijini pe copil să exploreze situațiile în care are emoții pozitive în legătură cu o anumită situație.
EX: Mă simt blând ca o pisică atunci când sunt mângâiat
Mă simt bucuros ca un cățeluș atunci când mama vine acasă

Sunt foarte multe jocuri pentru copii, jocuri care îi ajută sau prin care îi ajutăm să-și dezvolte creativitatea, inteligența emotională, să se cunoască și să-i cunoaștem mai bine.
Pentru idei de jocuri am descoperit unul dintre cele mai frumoase site-uri. Aici am găsit idei și articole utile și cu siguranță veți găsi jocuri interesante în funcție de vârsta copilului vostru, așadar vă las link aici

Sper să vă ajute și vă doresc să vă jucați! Să vă amintiți tot mai des că sunteți copii, că în fiecare adult un copil interior așteaptă să fie băgat în seamă, îmbrățișat, iubit, acceptat! jucați-vă cu voi și cu copiii voștri, jucați-vă cu viața, trăind-o ca și cum e tot ce aveți și tot ce știți să faceți!

Vă îmbrățișez!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.