Mijloacele de climatizare si incalzire, din vechime pana in prezent

In vremurile indepartate in care traiau stramosii nostri, pentru climatizare, se recurgea la diferite mijloace considerate astazi rudimentare. De atunci si pana acum, datorita avansurilor in stiinta, modalitatile folosite pentru incalzire au ajuns sa cunoasca o etapa inalta de modernizare, dar si sa dispuna de o eficienta crescuta. Va invit sa calatoriti in universul sistemelor de climatizare, de la origini pana in prezent!

Cu totii suntem familiarizati cu sistemele de aer conditionat moderne, cu Inverter sau cu functionare de tip on-off. Recomandarea expertilor este sa optati in vederea climatizarii unei cladiri nou-construite, pentru duct-uri pentru tubulatura cu Inverter LG  deoarece va ofera o inalta functionare, indiferent de sezon. AC-urile moderne nu au nimic in comun cu modalitatile de climatizare folosite in vremurile de demult, dupa cum puteti vedea in continuare.

Cu toate ca beneficiau de o clima banda, popoarele egiptene si mesopotamiene aveau nevoie sa se incalzeasca pe durata perioadelor mai reci si in acest scop foloseau diferite materiale combustile, lemnul fiind o raritate in aceste zone. Familiile instarite foloseau mangal pentru incalzire, arzand acest material in recipiente fabricate din argila. De cele mai multe ori insa, incalzirea era oferita de cuptoarele utilizate la gatit, construite din caramizi sau piatra. Casele locuitorilor din Mesopotamia care dispuneau de etaj erau prevazute cu hornuri, inca de la inceputul celui de-al doilea mileniu i.Hr.

Se pare ca grecii si romanii din Antichitate se bazau pe acelasi sistem. Descoperirile arheologice de la Pompei ilustreaza folosirea de cazane mari pentru incalzitul apei, alaturi de cazanele de forma tubulara. Tot de la romani ne parvine si o schita a incalzirii prin pardoseala, alaturi de diverse sisteme de instalatii de apa rece si calda. Casele nobililor si baile publice dispuneau de asa-numitele „hipocaustes”, sub forma unor instalatii subterane folosite in scopul incalzirii: parterul era sustinut de piloni, intre care se sapa un canal subteran, cu rol in circularea aerulului cald provenit de la cuptoarele de gatit. Referitor la apa calda, s-a descoperit in zona Pompei si o instalatie cmpusa dintr-un cuptor si un cazan de plumb alimentat cu apa rece prin intermediul unui tub, conectat la un rezervor.

Sobele stramosilor nostri erau fabricate din caramida, avand o forma semiconica eliptica care mai tarziu, in secolul al XIII-lea, a fost accesoritza cu hota rectangulara. In ceea ce priveste randamentul redus al acestor sobe, Benjamin Franklin afirma ca soba constituie „cel mai bun mijloc de a te incalzi cat de cat prin arderea unei cantitati de lemne cat se poate de mare”.

Fizicianul englez de origine americana, Benjamin Thompson, a avut ca obiect de activitate problema sobelor. Modificarile intreprinse de el in 1795, au condus la obtinerea unui randament sporit pentru incalzirea incaperilor, obtinandu-se reducerea la jumatate a consumului de combustibil folosit. In jurul anului 1800, acelasi fizician a creat instalatia de incalzire centala cu abur, o inventie care a revolutionat domeniul incalzirii la acea perioada. Cea dintai instalatie de incalzire pe baza de apa calda ii este atribuita arhitectului Bonnemain, 1777.

Incercarea de a climatiza locuintele rezidentiale prin intermediul unor instalatii de aer conditionat nu reprezinta o noutate. De pilda, din anul 1836, cladirea Parlamentulului de la Londra era prevazuta cu o instalatie care era capabila sa furnizeze aer rece pe timpul verii si aer cald in sezonul de iarna.

Inventia primului ventilator electric n 1882 de catre americanul Schuyler Wheeler preceda fabricarea primului climatizor in 1911. Climatizatorul este o inventie datorata savantului Willis Carrier. Probabil ca numele nu va este necunoscut, acesta fiind si numele unui important brand de aparate si sisteme ac moderne.

Ralucahttps://www.cocktaildeviata.com/
Sunt Raluca Bădiță, am 32 de ani, doi copii, un blog și un business în Forever. Aici găsești bucăți din sufletul meu, vei plânge și vei râde deopotrivă, dar nu vei mai plecă, îți promit! Am aruncat cu praf magic peste fiecare articol și-am strâns lângă mine oameni care să-mi rămână o viață. Casa sufletului meu este mare. Rămâi de vrei, brațele-mi sunt calde! Pentru colaborări sau un pahar de vorba mă găsești pe email ralucabadita@yahoo.com

Related Stories

Cele mai citite

La mulți ani, eroina mea!

Poate n-am stiut sa arat câtă dragoste îți port...  Poate nu am avut brațele la...

Garaje metalice

În Aprilie se împlinesc șase luni de când am permis și mașină. În sfârșit...

Te iubim, tati!

Pentru ca ne iubesti atat de mult incat nu exista moft pe care sa...

Pentru ca imi esti…

Pentru ca imi esti... Si soare si nor... Si liniste si pace... Si bine si...

Ți-ai găsit sufletul pereche? Sau poate geamăn?Ești într-o relație...

Pe Andreea Croitoru o știu din online. M-a atras din prima energia ei și...

Despre cum m-am iubit cu seful meu

Eram angajata lui Ăhă! Am făcut-o și pe asta la viața mea. M-am îndrăgostit de...

Categorii

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.