Acasă Interviuri Moșule… Să-i spui că o iubesc

Moșule… Să-i spui că o iubesc

752
1
  • Vine moșu, vine moșu… Vine moșuuuuuuuuuuuuuu. Na na na!

  • taci, fată!Nu vine niciun moș. Tu nu vezi că nu a nins? Cu ce să ajungă el la tine?

Așa mă tachina bunica. În fiecare an în care nu era zăpadă. Și dacă era îmi spunea că nu are bani, adresa, ori s-a rătăcit

  • ba da, vine. Și îmi aduce dulciuri

-aha. Îți aduce o nuia

Nu mi-a adus niciodată nuia. Niciodată. Și mă mir. Pe vremea aia se făceau glume de genul. Nu a fost niciodată bogat, dar a fost adevărat!

Moș Nicolae nu mi-a adus niciodată jucării. Nici dulciuri sofisticate. Mereu bomboane de pom, portocale și ciocolată. Și o făcea într-un fel adevărat, unic, precum copilăria mea frumoasă.Dimineața când ne trezeam, eu și cu verișorii mei alergam spre cizmele de cauciuc, și găseam cadourile de la moșu’.

Bunica nu se oprea cu glumele nici atunci, își punea mâinile în șolduri și venea după noi:

-uitați-vă și voi… Moșu’ a încurcat încălțările. A pus cadourile mele în cizmele voastre

  • ba nu. Astea sunt pentru mine. Răspundeam eu țâfnoasă.

Vară-mea fugea cu ele în cameră, iar văru-miu rânjea și o privea întrebător. El îi spunea,, mamă”. Așa i-a spus până în ultima clipă a vieții ei. Așa îi spune și acum.

Când ne întorceam de la școală găseam mâncare caldă și uneori plăcintă cu dovleac. Ne descălțam la intrarea în casă, ne lua cizmele și le punea sub mașina de foc și ne grăbea să ne schimbăm hainele.

A fost copilăria cea mai frumoasă pe care o poate avea un copil. A fost copilărie cu bunică și plăcintă. Cu cizme de cauciuc și iarnă de poveste. A fost copilărie adevărată.

 

Când am crescut nu am mai primit nimic,dar făceam glume. Le puneam alor mei nuiele în încălțări. Și bunica iar zicea că moșu’ a încurcat cizmele. Tot cu mâinile în șolduri, zâmbetul pe buze și cu o siguranță de sine de puteai să juri că e adevărat.Așa glumea și cu strănepoții.

Așa a glumit și anul trecut când am petrecut ultimul Decembrie împreună, acasă, lângă toți ai mei și bunica mea frumoasă.

Anul ăsta mi-am luat tot ce mi-am dorit. A fost un Moș bogat și nu a mai încurcat încălțările. Nu a mai pus nimeni mâinile în șolduri și nu a mai râs nimeni la glumele bunicii.Anul ăsta bunica nu primește nuia în cizmele ei albastre din casa părăsită,dar am trimis baloane și iubire. I-am trimis un milion de mulțumesc și magie. I-am spus povestea unei fete sărace, crescută de o bunică și i-am promis că fetița aia năstrușnică și plină de surprize nu se va pierde niciodată de femeia care am devenit.

I-am promis că în fiecare an și-n fiecare zi va trăi prin mine și eu voi fi puternică prin ea.

Anul ăsta e trist Decembrie și nu mai merg acasă, dar împart cu oamenii povești despre o bunică săracă, care a crescut o fată bogată. Bogăția este în mine, în sufletul și amintirile cu ea, în faptele pe care le fac zi de zi, în tot ce m-a învățat să fiu.

 

Bunico, n-am încurcat nimic, toate sunt la locul lor. Și iubirea pentru tine e acolo unde ai pus-o,dar aș fi vrut ca Moșul să te aducă în brațele mele. N-a încurcat nici el destinul.

S-o fi rătăcit, bunico, căci uite, nu a nins pe aici.

Moșule… Să-i spui că o iubesc și că o aștept cu mâinile în șolduri. Măcar în vise…

1 COMENTARIU

  1. Ce as putea sa mai scriu.. decit atit.. lacrimi multe pe obraji pentru bunica mea. Dar și lacrimi pentru o alta bunica pentru copiii mei.Si pentru un bunic ridicat acolo la cer.. Într.o steluță care era tot asa ca bunica. As dori sa îl pot stribge în brate și sa ii spun cit de mult îl iubesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.