Acasă Despre copii Am născut prin cezariană şi nu îmi pare rău

Am născut prin cezariană şi nu îmi pare rău

După ore multe de travaliu cu asistente care sforăiau la propriu lângă mine în noaptea aceea când fiul meu se hotărâse să vină pe lume primul lucru pe care l-am facut atunci când am vazut-o pe doamna doctor  care imi urmarise sarcina a fost să-i spun: tăiați-mă! Da, am nascut prin cezariană si nu imi pare rău!

Poate că in final aş fi născut natural după incă atatea ore de travaliu, poate că nu. Cu sigurantă am ales corect pentru mine si fiul meu. Si nu, nu regret. Nu regret că tăietura mea este pe burtă şi nu acolo unde este cea a mamelor care nasc natural. Nu regret că eu nu am simtit nimic şi nu am urlat la propriu de durere în timpul naşterii, am avut si eu durerile mele de după. Şi uneori am urlat şi eu…

Ca să dai viată doare. Orice variantă ai alege, doare la propriu. Nu ştiu care doare mai tare. Nici o femeie nu cred că ştie pentru că naşterea diferă de la femeie la femeie, de la gradul de suportabilitate al fiecareia in fața durerii pană la organsimul care nici el nu mai reacționează la a doua naştere ca la prima.

Nu regret că am ales cum să imi nasc copiii pentru că nu i-aş fi iubit nici mai mult nici mai puțin dacă i-aş fi adus pe lume altfel decât am făcut-o.

La cea de-a doua sarcină soțul meu mi-a spus că el este sigur că eu pot să nasc natural chiar dacă am o cezariană. I-am răspuns categoric că nu, nu pot şi nu vreau.  Nu aş fi putut oricum, mi-a confirmat cezariana de urgență şi nu aia programată la care visam să mă duc super aranjată ca să imi astept fiica. Da, sunt egoistă. Şi o fricoasă. Şi nu cea mai bună si perfectă mamă, dar ii iubesc aşa, crescuți in burta mea şi ieşiți tot pe acolo. Îi iubesc până la cer şi înapoi şi cezariana este cea mai frumoasă cicatrice a mea.

Când am fost la controlul de rutină, medicul meu mi-a spus că ar fi putut să arate si mai bine operația. I-am spus că mie imi place. Este frumoasă.  Este a mea. Pe acolo au iesit copiii mei. Amândoi. Tăietura aia m-a facut mamă şi nu o să o ascund niciodată.

Sunt mame care au suferit mult timp că nu au reusit sa nască natural. Eu nu am suferit şi nici nu am gandit vreodată că poate ar fi fost mai bine să …

ZAşa a fost să fie. Aşa a trebuit să se nască copiii mei. Aşa m-am născut şi eu pe vremea câond cezariana nu insemna un moft si fuga de durerile nasterii naturale.

Da, am născut prin cezariană şi nu am regrete că nu a fost altfel. Le  respesct şi le consider cele mai puternice femei pe cele care au născut natural pentru că am văzut ce inseamnă naşterea naturală, dar eu îmi iubesc copiii la fel de mult cum îi iubeşte  mama care i-a  născut natural pe ai ei.

Fiecare femeie graviă este intrebată cum va naşte şi fiecare mamă este intrebată cum a născut. Asta nu ar trebui să conteze. Nu există două categorii de mame. Exista femei care au dat viată şi asta ne-a făcut mame.

Dacă ați şti cât doare cezariana… dar si eu imi imaginez câte dureri ați suportat voi la nasterea naturală. Dacă ați şti ce mame bune suntem toate cele care în fiecare noapte legănăm, sărutam pe frunți si mângâiem copii! Dacă ați şti că ei ne vor multumi pentru viată şi nu pentru felul in care le-am dăruit-o!

Articolul precedentCopiii mei nu sunt ai vostri
Articolul următorFă-mă să zâmbesc

6 COMENTARII

 1. Foarte frumos. Eu am
  Nascut primul copil natural, pe vremea cand opreratiile de felul asta se faceau doar cu aprobari speciale de la procuratura. Nu as mai repeta si nici nu as recomanda:)

  • Serios? Nu stiam ca era nevoie de toata nebunia cu procuratura. Imi dau seama ce greu era pe atunci cand practic era aproape obligatoriu sa se nasca natural.

 2. Nu esti mai mama sau mai putin mama nici daca ai nascut natural, nici prin cezariana. Important e sa iti iubesti si sa-ti respecti copiii.
  Eu am nascut ambii copii natural (vorba vine, ca a fost cu anestezie peridurala). Daca as mai naste o data, la fel as alege. Tot ce imi doresc este sa fi studiat mai mult si sa ii fi spus doctoritei sa nu-mi faca epiziotomie. Si sa fi putut alapta mai mult si mai usor.

  • Peridurala nu se folosea acum aproape opt ani cand am nascut eu. Adica nu in orasul in care am nascut eu. Inca cred ca as fi putut sa nasc natural daca nu imi faceau calmante noaptea ca sa doarma ele.
   Oricum acum nu regret nimic. Sa va fie sanatosi puii! Pe primul nu l-am alaptat…tot pentru ca nu stiam despre asta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

Recomandări

Ultimele articole

Comentarii