Operația de cancer de sân – tipuri de intervenții chirurgicale

Operația de cancer de sân – tipuri de intervenții chirurgicale

Cancerul de sân reprezintă o mare provocare a zilelor noastre, fiind o boală cu apariție predominantă în cazul femeilor, însă fără a exclude persoanele de sex masculin. Cancerul de sân necesită tratament specializat și în multe dintre cazuri se poate ajunge la îndepărtarea tumorilor cu ajutorul chirurgiei. Operația de cancer de sân se face numai ulterior analizei detaliate a situației, luându-se în calcul dimensiunea tumorilor, starea de sănătate a pacientului și alte caracteristici foarte importante ce pot decide tipul de intervenție chirurgicală.

SFATUL MEDICULUIDr. Carmen LĂPUȘAN – „Nu toate infecțiile se tratează cu antibiotic!”

Cancerul de sân – tipuri de intervenții chirurgicale

Masectomia este probabil cea mai cunoscută intervenție chirurgicală la nivelul sânilor, în cazul cancerului de sân și constă în îndepărtarea elementelor constitutive ale sânului, ce ar putea fi afectate de cancer. Masectomia de multe ori vizează eliminarea grasimii, a pielii, a mamelonului, a lobulilor și a glandelor mamare, prevenind astfel evoluția negativă a bolii. Ulterior acestei intervenții, sânul poate fi reconstruit.

Extirparea sânilor reprezintă soluția la care se recurge atunci când pericolul de extindere a celulelor canceroase este destul de mare. În consecință, o astfel de operație de cancer de sân este menită să protejeze pacientul, prin alegerea înlăturării sânilor, astfel încât să se stopeze în acest fel evoluția bolii. Extirparea se poate face atât în cazul în care ambii sâni sunt afectați, dar și în ipoteza prevenției, cum ar fi cazul în care doar un sân este afectat de cancer, însă se presupune că boala ar putea apărea și la sânul sănătos.

Îndepărtarea ganglionilor (evidarea ganglionara) reprezintă o altă operație care se face în cazul cancerului de sân (cand exista indicatia chirurgicala), iar aceasta constă în îndepărtarea ganglionilor sau lantului ganglional afectat.

Cum se diagnostichează cancerul de sân?

Înainte de orice intervenție chirurgicală la nivelul sânilor, cancerul de sân se poate evidenția prin cateva măsuri speciale, după cum urmează:

  • Examinare profesională, diferită de examinarea personală, pe care o poate realiza pacientul în orice moment. Discutăm despre un control clinic, specializat, pe care medicul îl realizează în primă fază pentru a observa anumite probleme.

  • Ecografia de sân – reprezintă metoda imagistică ce poate evidenția anumite structuri problematice ale sânului și care poate oferi anumite informații despre acestea (poate identifica dacă formațiunea este un nodul sau un chist, spre exemplu)

  • Mamografia – reprezintă probabil aproape cea mai sigură metodă de depistare a cancerului de sân, ea putând evidenția problemele încă din stadii incipiente, lucru benefic în ceea ce privește urmarea unei scheme de tratament sau adoptarea unui anumit tip de operație de cancer de sân.

  • Biopsia – reprezintă modalitatea de prelevare a țesutului afectat, în vederea analizării medicale prin procedee specific. Rezultetele acestora reliefează dacă celulele prelevate sunt sau nu canceroase.

  • RMN sau rezonanța magnetică- este un procedeu imagistic bazate pe unde sonore și magnetice, cu rol în stabilirea naturii formațiunilor asupra cărora planează suspiciuni.

Cancerul de sân reprezintă o boală pentru care momentan tratamentul înseamnă ameliorarea simptomelor, regresul bolii necesitând intervenții chirurgicale și grijă fata de pacientul care, dată fiind natura bolii, trebuie să fie pe deplin protejat.

Articol furnizat de clinica VenArt

Cu specialiști de înalt profesionalism, medici cu rezultate remarcabile în medicină, Clinica VenArt Cluj pune la dispoziția pacienților o serie de specialități medicale: chirurgie ORL, chirurgie vasculară, chirurgie generală, ginecologie-oncologie, chirurgie plastică și estetică, ecografie. Clinica dispune de excelenta colaborare cu medicul francez, René Milleret, cu excepționale rezultate în tratamentul varicelor, prin metode inovative și minim invazive. Tratament varice București asigurat de Clinica VenArt tot prin colaborarea cu dr. Rene Milleret.

Related Stories

Cele mai citite

La mulți ani, eroina mea!

Poate n-am stiut sa arat câtă dragoste îți port...  Poate nu am avut brațele la...

Garaje metalice

În Aprilie se împlinesc șase luni de când am permis și mașină. În sfârșit...

Te iubim, tati!

Pentru ca ne iubesti atat de mult incat nu exista moft pe care sa...

Murim de acest virus nenorocit sau ne nenorocesc comercianții...

Mă simt ca și cum aș fi la școală și cer voie la doamna...

Ți-ai găsit sufletul pereche? Sau poate geamăn?Ești într-o relație...

Pe Andreea Croitoru o știu din online. M-a atras din prima energia ei și...

Pentru ca imi esti…

Pentru ca imi esti... Si soare si nor... Si liniste si pace... Si bine si...

Categorii

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.