More
  Revista Medicală Operația de cancer de sân - tipuri de intervenții chirurgicale

  Operația de cancer de sân – tipuri de intervenții chirurgicale

  Operația de cancer de sân – tipuri de intervenții chirurgicale

  Cancerul de sân reprezintă o mare provocare a zilelor noastre, fiind o boală cu apariție predominantă în cazul femeilor, însă fără a exclude persoanele de sex masculin. Cancerul de sân necesită tratament specializat și în multe dintre cazuri se poate ajunge la îndepărtarea tumorilor cu ajutorul chirurgiei. Operația de cancer de sân se face numai ulterior analizei detaliate a situației, luându-se în calcul dimensiunea tumorilor, starea de sănătate a pacientului și alte caracteristici foarte importante ce pot decide tipul de intervenție chirurgicală.

  SFATUL MEDICULUIDr. Carmen LĂPUȘAN – „Nu toate infecțiile se tratează cu antibiotic!”

  Cancerul de sân – tipuri de intervenții chirurgicale

  Masectomia este probabil cea mai cunoscută intervenție chirurgicală la nivelul sânilor, în cazul cancerului de sân și constă în îndepărtarea elementelor constitutive ale sânului, ce ar putea fi afectate de cancer. Masectomia de multe ori vizează eliminarea grasimii, a pielii, a mamelonului, a lobulilor și a glandelor mamare, prevenind astfel evoluția negativă a bolii. Ulterior acestei intervenții, sânul poate fi reconstruit.

  Extirparea sânilor reprezintă soluția la care se recurge atunci când pericolul de extindere a celulelor canceroase este destul de mare. În consecință, o astfel de operație de cancer de sân este menită să protejeze pacientul, prin alegerea înlăturării sânilor, astfel încât să se stopeze în acest fel evoluția bolii. Extirparea se poate face atât în cazul în care ambii sâni sunt afectați, dar și în ipoteza prevenției, cum ar fi cazul în care doar un sân este afectat de cancer, însă se presupune că boala ar putea apărea și la sânul sănătos.

  Îndepărtarea ganglionilor (evidarea ganglionara) reprezintă o altă operație care se face în cazul cancerului de sân (cand exista indicatia chirurgicala), iar aceasta constă în îndepărtarea ganglionilor sau lantului ganglional afectat.

  Cum se diagnostichează cancerul de sân?

  Înainte de orice intervenție chirurgicală la nivelul sânilor, cancerul de sân se poate evidenția prin cateva măsuri speciale, după cum urmează:

  • Examinare profesională, diferită de examinarea personală, pe care o poate realiza pacientul în orice moment. Discutăm despre un control clinic, specializat, pe care medicul îl realizează în primă fază pentru a observa anumite probleme.

  • Ecografia de sân – reprezintă metoda imagistică ce poate evidenția anumite structuri problematice ale sânului și care poate oferi anumite informații despre acestea (poate identifica dacă formațiunea este un nodul sau un chist, spre exemplu)

  • Mamografia – reprezintă probabil aproape cea mai sigură metodă de depistare a cancerului de sân, ea putând evidenția problemele încă din stadii incipiente, lucru benefic în ceea ce privește urmarea unei scheme de tratament sau adoptarea unui anumit tip de operație de cancer de sân.

  • Biopsia – reprezintă modalitatea de prelevare a țesutului afectat, în vederea analizării medicale prin procedee specific. Rezultetele acestora reliefează dacă celulele prelevate sunt sau nu canceroase.

  • RMN sau rezonanța magnetică- este un procedeu imagistic bazate pe unde sonore și magnetice, cu rol în stabilirea naturii formațiunilor asupra cărora planează suspiciuni.

  Cancerul de sân reprezintă o boală pentru care momentan tratamentul înseamnă ameliorarea simptomelor, regresul bolii necesitând intervenții chirurgicale și grijă fata de pacientul care, dată fiind natura bolii, trebuie să fie pe deplin protejat.

  Articol furnizat de clinica VenArt

  Cu specialiști de înalt profesionalism, medici cu rezultate remarcabile în medicină, Clinica VenArt Cluj pune la dispoziția pacienților o serie de specialități medicale: chirurgie ORL, chirurgie vasculară, chirurgie generală, ginecologie-oncologie, chirurgie plastică și estetică, ecografie. Clinica dispune de excelenta colaborare cu medicul francez, René Milleret, cu excepționale rezultate în tratamentul varicelor, prin metode inovative și minim invazive. Tratament varice București asigurat de Clinica VenArt tot prin colaborarea cu dr. Rene Milleret.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Citeste si:

  De ce nu vine moșu’?

  Nu știu voi, dar eu jur că am fost rea toată perioada asta. Adică am rămas fără puteri de multe ori în ceea ce...

  Dezbracă-te

  De tot. De haine. De zecile de măști pe care le-ai pus cu fiecare rană. Dă-ți jos rimelul. Scapă de tonele de fond de...

  Curățenia generală – o nebunie

  Deși am zugrăvit și am făcut curățenie generală acum 2 luni, uite că mi-am călcat cuvântul meu de casnică cu acte în regulă și...

  Ford România alături de copiii de la SF Mina

  A fost cel de-al treilea an în care am mers la copiii de la Sf Mina. Este primul an în care a fost mai...